Joulu Lapissa

Pohjoisen auringonnousu.
Joulu Lapissa on ollut haaveissa monta vuotta, ja nyt vihdoin saimme haaveen toteutettua. Saavuimme Pyhätunturille keskiviikkona 21.12 varhain aamulla, kun päätimme aika pikaisesti startata matkaan yötä vasten varhaisaamun sijaan. Ratkaisu oli hyvä, sillä kolmevuotias nukkui suuren osan matkasta ja me aikuisetkin saimme matkan päälle nukuttua muutaman tunnin. Lisäksi oli mukavaa, kun keskiviikkopäivä ei kulunut autossa vaan saimme asettua aloillemme. 
Näkymä tunturin laelta Pyhäjärven suuntaan.
Pyhätunturi on perheellemme tuttu kohde useammalta käyntikerralta, joskin välillä ehti kulua useita vuosia, kun emme Lappiin juuri suunnanneet. Pidän Pyhästä lomakohteena todella paljon: aktiviteetteja ja tekemistä riittää mutta samoin riittää rauhaa ja hiljaisuutta. Itse asiassa muutamana päivänä ennen joulua tuntui olevan hyvinkin hiljaista, ja sehän sopi meille hyvin. Emme kaivanneet joulunviettoon väentungosta ja ruuhkia, emmekä niistä joutuneetkaan kärsimään.
Iltalenkillä.
Joululomaamme sisältyi joulutohinoiden lisäksi liikuntaa ja ulkoilua mukavissa määrin. Kävimme pulkkamäessä ja laskettelemassa, lisäksi saimme mieheni kanssa kokeilla latujakin pariin kertaan, kun Syyspoika jäi isosiskojen huomaan. Minä kävin lisäksi testaamassa lenkkiteitä kuunnellen samalla äänikirjana erästä joulunovellia ja joululauluja. Joulusyömisten ja -herkuttelun vastapainona liikunta tuli todella tarpeeseen.
Joulupukin apuri.
Jouluaattona saimme vieraaksemme joulupukin, jonka apurina toimi poro, kuinkas muutenkaan. Perheen pienimmäistä jännitti, mutta luulen, että muistokuvat ilahduttavat vielä vuosienkin kuluttua!

Minikuusi.
Kovin paljon emme vuokramökkiimme joulua laittaneet, mutta kaupasta löytynyt pieni kuusi ja kynttilät toivat toivottua tunnelmaa. Jouluruokia tarjottiin periaatteella jokaisen makuun jotakin, joten pöydässä oli niin lihapullia kuin perinteisiä laatikoitakin.

Ravintola Tsokka tunturin laella.
Yksi Pyhätunturin must-kohteista on rinneravintola Tsokka Kultakeron huipulla. Ravintolaan pääsee paitsi suksilla myös ilman: minä matkustin tunturin laelle Syyspojan kanssa PyhäExpress-hissillä, kun muu perhe tuli laskettelusuksin. Kummallista, miten matkanteko tuntui ilman suksia huterammalta - tosin syynä voi olla se, että seurana oli pieni poika, josta oli pidettävä koko matka kiinni: Syyspojan päätä ei tuntunut korkeus huimaavan lainkaan.
Joulutunnelmaa Tsokassa.
Tsokka on viehättävän tunnelmallinen ja hyvin suosittu ravintola, josta saa esimerkiksi huippuhyviä vohveleita.
Joulupäivän lounas.
Pyhällä on neljätoista rinnettä. Rinteissä riittää jyrkkyyttä runsaastikin, jos sellaista kaipaa. Vaikeista rinteistä muistoihini on jäänyt Huttu-ukko, jonka tulin vuosia sitten alas kaikkea muuta kuin pystyssä kahteen kertaan, ennen kuin vihdoin pysyin suksillani koko rinteen. Onneksi sitkeys lopulta palkittiin!

Loiviakin rinteitä Pyhällä toki on. Perherinteissä ja Huttumaassa on hyvä harjoitella laskettelun alkeita, kuten vanhimmat lapsemme aikoinaan tekivätkin.
Pyhän rinteitä.
Jouluretki Lappiin oli hyvä aloitus joululomalle. Takana on melko raskas syksy, joten irtiotto arjesta tuli tarpeeseen. On ollut ilahduttavaa huomata, että työasiat eivät ole mieltä vaivanneet, kun on päässyt riittävän kauas kotoa.

Kommentit

 1. Oih ihana Lappi. Itsekin haaveilen jonain vuonna joulusta Lapissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että osa sydämestä jäi taas sinne. :) Toivottavasti haaveesi joskus toteutuu!

   Poista
 2. Ihanaa joulutunnelmaa! Maisemanvaihdos tekee hyvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Raita. Maisemanvaihdot tosiaan tekee hyvää!

   Poista
 3. Ihana tunnelmaa Lapin lumossa ja lumessa <3 Aloin jo haaveilla ensi joulusta siellä, ah.. Haaveeni myöskin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä haaveilin jo kotimatkalla uudesta reissusta Lappiin. Siellä on oma viehätyksensä, jouluna ja muulloinkin.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta

XXL, ärtymyksen nostattaja