Mitä tapahtui juoksuvuonna 2016?


Takana on vuosi 2016, joka olikin ensimmäinen kokonainen juoksuvuosi minulle. Juoksuharjoittelun aloitin keväällä 2015, kun tähtäsin ensimmäiseen varsinaiseen juoksutapahtumaani, ja nyt on siis takana ensimmäinen vuosi, kun harjoittelin melko tavoitteellisesti ja kirjasin muistiin treenejäni.

Juoksin (tai hölkkäsin tai lönköttelin) vuonna 2016 yhteensä 1138 kilometriä. Tavoitteenani oli juosta joka kuukausi noin sadan kilometrin verran, mutta kuten kuvasta näkyy, tavoite toteutui kahdeksana kuukautena:

Kuvasta näkyy myös se, että tammikuussa tuli ponnistettua aika pohjalta. Eteen tuli niin suuria asioita, että juokseminen jäi väkisin sivuun. Helmikuussa tulikin mittariin sitten jo 101 kilometriä, ja samankaltaisiin lukemiin pääsin myös maaliskuussa, huhtikuussa ja toukokuussa.
Huhtikuussa Lapissa.
Huhtikuussa tuli myös pitkästä aikaa hiihdeltyä, kun vietimme muutaman päivän Pyhätunturilla. Toukokuussa puolestaan kutsui Barcelona, missä lenkkareita kulutin kävellen. Flunssaisuus esti juoksuaskelten ottamisen, mutta sain sentään kuukauden saldoksi kolminumeroisen kilometrimäärän.

Toukokuussa osallistuin ensimmäistä kertaa elämässäni Likkojen lenkille, joka olikin mukavan leppoisa kokemus hyvässä seurassa.

Barcelonassa.
Kesäkuukaudet kesä- ja heinäkuu notkauttivat juoksutilastoani, kun kesäkuussa kilometrejä kertyi hädin tuskin 50 ja heinäkuussakin vain vajaat 80. Tuntui vaikealta raivata tietä omalle harrastukselle, kun Syyspoika oli kesälomalla ja hänelle olisi pitänyt hankkia kaitsija, jotta lenkille olisi päässyt. Toisaalta taustalla on kyllä sekin, että olen huono pyytämään apua.


Heinäkuussa osallistuin vuoden toiseen juoksutapahtumaan. Pekan Pyrähdyksessä haaveilin tunnin alitusta kympillä, mutta haaveeksi jäi. Juoksu tuntui todella raskaalta, eikä mieli ymmärrettävästi ollut taipaleen jälkeen kovin kevyt. Raporttia tapahtumasta löytyy täältä.


Elokuussa pääsin taas juoksuvauhtiin, ja mittariin kertyi peräti 120 kilometriä. Syyskuussa kilometrimäärä jäi taas alle sadan (92 km), vaikka kuukauteen osui jopa kaksi juoksutapahtumaa. Valon Kymppi oli vuoden päätavoitteeni, ja siellä tavoitin sen, mihin pyrinkin: kymmenellä kilometrillä alittui tunti selvästi aikaan 55:51.2. Kisaraporttia täällä.

Salamajärvellä.
Hieman yllättävämpi juoksutapahtuma oli edessä syyskuun lopulla, kun voitin arpajaisista osallistumisen Salamajärvi Trailrun -tapahtumaan. Ensimmäinen polkujuoksu oli sen verran myönteinen kokemus, että toivon tulevaisuudessakin löytäväni itseni poluilta. Tapahtumasta ja kokemuksistani lisää täällä.

Lokakuun värejä.
Lokakuussa täyttyi jälleen sata kilometriä, juuri ja juuri. Säät suosivat, sillä syksy oli todella kaunis ja kuiva. 
Marraskuussa.
Marraskuussa kilometrejä toi marrasputki, jonka myötä päädyin vuoden kovimpaan saldoon: 164 kilometriä. Onnistuin yrityksessäni juosta joka päivä vähintään 25 minuuttia, ja kokemus oli kiinnostava. Vaikka osoitin itselleni kykeneväni juoksemaan vaikka päivittäin, kristallisoitui myös se, että välillä juokseminen on tavallisessa arjessa hyvä asettaa taka-alalle sen sijaan, että pitää tiukasti kiinni tavoitteistaan joka päivä. Joskus saattaa käydä niin, että muut tarvitsevat minua enemmän kuin juoksu tai minä juoksua.
Joulukuussa.
Joulukuussa täyttyi jälleen satasen tavoite. Vihdoin viimein sain itseäni niskasta kiinni sen verran, että myös tavoite lihaskunto- ja kehonhuoltotreenien lisäämisestä toteutui. Hyvänä innoittajana toimi HCR jouluhaaste. Lisäksi hiihdin Lapissa hieman, joten vuosi tuli päätettyä liikunnallisesti monipuoliseen kuukauteen.

Tammikuussa 2016 asetin tavoitteita itselleni. Kuinkas niiden kanssa kävikään?
- "Viime vuonna ylitin itseni moneen kertaan liikunnan merkeissä. Vuodelle 2016 toivon myös hetkiä, jolloin teen jotain, mihin en olisi uskonut pystyväni." Tämä toteutui: yhä edelleen hämmästelen sitä, että juoksen pitkiäkin matkoja. Minä! Yksi wau-elämys oli esimerkiksi se, kun juoksin tähänastisen elämäni pisimmän matkan, 17 kilometriä - ja jaksoin. Muistikuvaa täällä.
- "Juoksemisen ilo toivottavasti säilyy, ehkä jopa vahvistuu." Tämä toteutui: ilo on säilynyt ja intoa on ehkä vielä enemmän kuin vuosi sitten.
- "Ilmoittauduin juuri juoksukouluun, joka alkaa maaliskuussa. Sitä odotan innolla!" Tämä toteutui! Juoksukoulu oli hyvä ja innostava kokemus, josta muistoksi jäi esimerkiksi hyvä intervalliharjoitus.
- "Kymmenen kilometrin juoksuaikaani haluaisin parantaa. Elämäni ensimmäisessä ja tähän asti ainoassa juoksutapahtumassa kymppiin kului aikaa hieman reilu tunti, ja alle tunnin aikaan haluaisin uutena vuotena päästä." Tavoite toteutui, kuten tuossa aiemmin jo mainitsinkin.
- "Takana on tosiaan vain yksi juoksutapahtuma, mutta se voisi saada tänä vuonna seurakseen ainakin yhden uuden tapahtuman." Tämä tavoite toteutui oikein hyvin: osallistuin yhteensä neljään juoksutapahtumaan.
- "Puolimaratonin haluaisin juosta - joko virallisesti tai epävirallisesti." Tavoite ei toteutunut: vuoden pisin lenkki oli 17 kilometriä. Mutta vuonna 2017 tavoite toteutuu, ellei yllättäviä mutkia tule matkaan, sillä olen ilmoittautunut Helsinki City Run -tapahtumaan. 13.5.2017 nähdään, onko minusta puolimaratonia juoksemaan.
 - "Kevyitä, innostavia, vaihtelevia, haastavia ja elämyksellisiä kilometrejä toivon niin itselleni kuin muille juoksusta innostuneille!" Näitä riitti!
Tässä vielä kuukausikoosteita vuoden 2016 varrelta:
Hyvää liikuntavuotta 2017!

Kommentit

 1. Kiva katsaus vuoteesi :) Ja hyvä tavoite ensi vuodelle, puolikas! Tsemppiä kevään juoksuihin, jee! Ja heiii, polkujuoksu... se vasta siistiä onkin! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Olen tuosta puolikkaasta tosi innoissani mutta myös aika jännittynyt. Saa nähdä, paljonko jännittää toukokuussa. :)
   Ja polkujuoksu on tosi jees, toivottavasti pääsen tänäkin vuonna sen pariin!

   Poista
 2. Sä olet päässyt hyvään vauhtiin tämän juoksuharrastuksen kanssa. Parasta on se, että iloa ja intoa riittää. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Janna! Välillä on ollut usko vähissä, mutta nyt tuntuu siltä, että eteenpäin on kuitenkin päästy.

   Poista
 3. Mahtava vuosi!! Ei tuu puolikkaan kanssa mitään ongelmia, pystyisit siihen ilman muuta jo nyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Raita - yritänpä muistaa kannustuksesi siinä vaiheessa, kun epätoivo iskee. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta

XXL, ärtymyksen nostattaja