Aku Kopakkala: Juokse henkesi edestä - Omaehtoisen elämän mahdollisuudesta

"Ultrajuoksijat harvoin etsivät mainetta, kunniaa ja hienoa urakehitystä. Se ei tunnu enää kovinkaan tärkeältä. Harrastuksessa palataan elämäntapaan, joka tuntuu aidommalta ja oikeammalta kuin se, mitä kilpailukyky-yhteiskunta tarjoaa."

Aku Kopakkala:
Juokse henkesi edestä -
Omaehtoisen elämän mahdollisuudesta
(Viisas Elämä 2017)
232 sivua
Aku Kopakkalan tietokirja Juokse henkesi edestä - Omaehtoisen elämän mahdollisuudesta on varsin toimiva tietopaketti juoksemisesta. Erityisesti kirjassa painottuu ultrajuoksu, mutta lyhyemmistäkin matkoista nauttivalle teoksella on kyllä annettavaa.

Reiluun kahteensataan sivuun on mahdutettu monenlaisia aiheita juoksuun liittyen. Kopakkala puhuu niin juoksemisen historiasta kuin ultramatkoille harjoittelemisesta, liikunnan hyödyistä ja juoksijan ruokavaliosta. On selvää, että kovin syvälle ei esimerkiksi ruokavalioasioissa päästä, mutta hyvää perustietoa teos tarjoaa juoksusta kiinnostuneelle.
Kolmantena päivänä ultrajuoksu alkaa. "Ultrajuoksija ei ole se, joka juoksee päivän. Ultrajuoksija on se, joka juoksee päivän, juoksee toisen, ja jatkaa." Näin on todennut Y. Kouros. Kolmannesta päivästä alkaen kilpailun ulkopuolinen maailma muuttuu hiukan epätodelliseksi. Aika ennen ja jälkeen kisan alkaa kadottaa merkitystään. On tämä kisa, tämä reitti ja nämä ihmiset.
Kirja sisältää tietoa erilaisista ultrakisoista ympäri maailmaa. Erityisen kiinnostavia mielestäni ovat kisaraportit, joita niitäkin teoksesta pari löytyy. Esimerkiksi kuvaus kuuden vuorokauden ultrakilpailusta Englannissa on seikkaperäinen ja inspiroiva. Myös selostukset menneisyyden mittavista kilpailuista ja kertomukset legendaarisista juoksijoista ovat kiintoisaa antia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

XXL, ärtymyksen nostattaja

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta