#hyväjuoksu

Kirsi Valasti: #hyväjuoksu - Juoksemisen ilo
(Fitra 2017)
174 sivua

Kirsi Valastin uutuusteos #hyväjuoksu - Juoksemisen ilo on sisällöltään mainio ja ulkonäöltään miellyttävä kirja lukijalle, joka on kiinnostunut juoksemisesta. Erityisesti se sopii henkilölle, joka on aloittelemassa juoksuharrastusta, mutta paljon annettavaa on myös hänelle, joka on ehtinyt lenkkiteillä jo jonkin verran taivaltaa.

Kirjassa puhutaan niin juoksuharrastuksen aloittamisesta kuin oikeanlaisista varusteista, monipuolisesta harjoittelusta ja harjoittelun rytmittämisestä. Omat ohjeensa löytyy myös juoksutekniikkaan sekä erilaisissa maastoissa harjoittelemiseen. Juoksutapahtumaan valmistautumiselle on omistettu oma lukunsa, ja kirjan lopusta löytyy harjoitusohjelmia viideltä kilometriltä puolimaratonille saakka.

Suuret ja hyvälaatuiset kuvat elävöittävät kirjaa mukavasti.

Kirja tarjoaa hyvän paketin myös erilaisia harjoitusohjeita. Mäkijuoksuharjoitusesimerkit saavat seurakseen hyppyharjoitusvinkkejä, ja kuntopiiriosuus sisältää isojen kuvien ohessa tarkat selitykset siitä, miten liikkeet tehdään. Myös venyttelyyn löytyy kuvallisia ohjeistuksia.

Vaikka ohjeet ovat hyviä, olisipa oiva lisä, jos kirjaan liittyvät ohjeet löytäisi videoituna netin aarrearkuista. Nykyaikana video-ohjeiden toteuttaminen ei olisi vaikeaa.

Kirjassa esitellään Runfulness®, joka tarkoittaa kehon ja mielen yhteistyötä juosten. Tavoitteena on paitsi oppia tunnistamaan omat rajat, myös kunnioittaa niitä.
Runfulness on hiljaisuutta juoksemalla.
Valasti toteaa, että Runfulness-harjoituksilla voidaan päästä meditatiiviseen tilaan juosten. Ideana on pyrkiä kohti myönteisiä mielikuvia ja rohkaisevaa sisäistä puhetta sen sijaan, että mieli täyttyisi negatiivisista ajatuksista.

Kirjassa tarjotaan kokoelma Runfulness-harjoituksia. Valasti kuitenkin muistuttaa, että kokonaisuuden omaksuminen vie helposti muutaman kuukauden mutta kiirettä ei ole, sillä suorituksia ei mitata.

#hyväjuoksu - Juoksemisen ilo on onnistunut kokonaispaketti juoksemisesta. Johannes Wileniuksen kuvat tekevät teoksesta värikkään ja kauniin katseltavan. Olli Järvinen on vastannut taitosta, kannesta ja kuvituksesta - jälki on silmää miellyttävää. Sisältö puolestaan on sen verran monipuolista, että teos on oiva lisä juoksijan omaan kirjahyllyyn: kirjan antiin palaa mieluusti uudelleen.

Kirja löytyy ainakin Adlibriksen* valikoimista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

XXL, ärtymyksen nostattaja

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta