Tarja Virolainen: Juoksijan sielu

"Lähdin juoksemaan suurin odotuksin. Kotitien hiekka rahisi jokaisella askeleellani ja ylämäkivoittoinen matka sai minut nopeasti hengästymään. Jokainen metri kuljetti minua kauemmas vanhasta. Olin uudessa tilanteessa, olin uusi ihminen."
Tarja Virolainen: Juoksijan sielu
(Bazar 2018)
309 sivua
Tarja Virolaisen teos Juoksijan sielu on kirja juoksemisesta mutta myös muusta elämästä juoksemisen ympärillä. Kirjaa lukiessa pääsee kurkistamaan Virolaisen elämänvaiheisiin mutta erityisesti hänen uraansa juoksijana. Kiinnostavaa on esimerkiksi se, kuinka Tarja Virolaisesta tuli ensimmäinen suomalaisnainen, joka on juossut kaikki World Marathon Majors -sarjaan kuuluvat maratonit. Lukija pääsee mukaan kokemaan Tokion, Bostonin, Lontoon, Berliinin, Chicagon ja New Yorkin juoksutapahtumat sekä muutaman muun siinä ohessa.

Uskallan väittää, että vaikka juokseminen ei isommin kiinnostaisi, saa Juoksijan sielu kiinnostuksen heräämään. Virolaisen matkassa kun pääsee kokemaan, miltä tuntuu huomata, että juoksu sujuu. Toisaalta hänen mukanaan saa huomata myös sen, miten vaikeaa juokseminen voi välillä olla ja millaisia pettymyksen tunteita harrastus voi mukanaan tuoda. Virolainen on - onneksi hänkin! - esimerkki siitä, että alussa kunto voi kasvaa kohisten mutta myöhemmin voi joutua huomaamaan, että paluu perusasioiden äärelle on taas paikallaan.
Minulla meni kauan hyväksyä peruskestävyyden rakentamisen kulmakivet. Ensimmäiset peruskestävyyslenkkini, tarkemmin sanottuna ensimmäiset kuukauteni peruskestävyyden rakentamisen parissa, olivat suoraan sanottuna järkytys. Täysin erilaista kuin mihin olin koskaan tottunut.
Onnistumisten ja vaikeuksien puiminen tuo teokseen avoimen ja rehellisen tunnun, mikä tekee kokonaisuudesta kiinnostavan ja inhimillisen. Juoksijan sielu muistuttaa siitä, miten antoisa ja samalla myös arvaamaton harrastus juokseminen on.
Kuluneet vuodet ovat opettaneet, että juokseminen on näennäisestä yksinkertaisuudesta huolimatta vaativaa. Sitä pitää ruokkia mielenlujuudella, sitoutumisella ja kärsivällisyydellä.
Virolaisen teos on paketti, joka tarjoaa juoksemisesta runsaasti tietoa puettuna tarinan muotoon. Esimerkiksi samalla, kun matkataan kohti Bostonin maratonia, saadaan lukea Roberta "Bobbi" Gibb -nimisestä henkilöstä, joka juoksi ensimmäisenä naisena Bostonin maratonin aikana, jolloin maratonin mittaista matkaa pidettiin naiselle liian vaativana. Berliinin maratonin jälkimainingeissa taas päästään kuulemaan Douglas "Doug" Wilsonista, joka ensimmäisten joukossa juoksi seitsemän maratonia seitsemässä päivässä seitsemällä eri mantereella. Monenlaisia mahdollisuuksia itsen haastamiseen juokseminen siis todella tarjoaa, eikä liene yllätys, että Virolaisen tavoitteena on juosta maraton maailman kaikilla mantereilla. Ehkäpä siis saamme vielä lukea lisää hänen juoksukuulumisistaan.

Juoksijan sielu on toimiva kokonaisuus. Kieliasun viimeistely ei olisi ollut pahitteeksi mutta sisällöltään kirja on kiinnostava ja innoittava. Suosittelen!

Myös Lenkillä- ja Kirjavinkit-blogeissa on Juoksijan sielusta kirjoitettu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta

XXL, ärtymyksen nostattaja