Markus Torgeby: Juoksijan sydän

Markus Torgeby:
Juoksijan sydän
Docendo (2017)
Alkuteos Löparens hjärta 2015
Suomentanut Veikko Ahola
194 sivua

Juoksijan sydän perustuu tositapahtumiin: kirjassa Markus Torgeby kertoo omasta elämästään ja siitä, miten juokseminen on muutakin kuin kilometrien ja ennätysten keräilyä: se on muun muassa tapa siirtyä paikasta toiseen ja lopulta varsinainen elämäntapa.

Nuorena Markus Torgeby on lahjakas juoksija. Lupaava ura kuitenkin katkeaa, kun muilta tulevat vaatimukset nousevat liian suuriksi ja jopa täysin kohtuuttomiksi. Torgebyn tarinassa on siten kysymys paljosta muustakin kuin juoksemisesta. Markus Torgeby on erakkoluonne, joka päättää kaksikymppisenä jättää kaiken ja muuttaa metsään. Lumi ja pakkanen eivät ole miehelle este, kun hän asettuu metsän keskelle Jämtlantiin. Luonnon keskellä tärkeää on vain se, että pysyy hengissä. Ja loppujen lopuksi juoksu pysyy kuitenkin elämässä mukana.

Metsän keskeltä Torgeby päätyy myös Afrikkaan, missä hän on äärirajoilla monessa suhteessa. Mutta olipa sitten Afrikassa tai Euroopassa, olennaista on se, mitä itse sisimmältään on. Ja sen Torgeby on valmis kaivamaan esille. Lukijana tunnen, että hän riisuu elämästään kaiken ylimääräisen ja on halukas elämään mahdollisimman lähellä luontoa ja luontaista olemista. Samalla käy selvästi ilmi, että ihminen on psyko-fyysinen kokonaisuus: henkinen ja fyysinen hyvinvointi vaikuttavat vääjäämättä toisiinsa.
"En koskaan ole ollut näin pitkään yksin. Se tuntuu eriskummalliselta, aika kuluu hitaammin. Vedän syvään henkeä, tunnen sydämen lyönnit. Aurinko on korkealla ja kaikki on oikeastaan helppoa."
Nykyajan ärsyketulvassa on kiehtovaa lukea siitä, miten metsän keskelle yksinäisyyteen asettuva aistii enemmän ja keskittyy olennaiseen. Ehkä samankaltainen pysähtyminen olisi paikallaan kenelle tahansa, vaikkei Juoksijan sydämen kirjoittajan lailla tarvitsekaan mennä äärimmäisyyksiin.

Kirjallisesti Juoksijan sydän ei ole erityinen huipputeos, sillä paikoin kerronta on kankeaa. Sisältö kuitenkin antaa paljon ajattelemisen aihetta myös lukijalle, joka ei ole niinkään kiinnostunut juoksemisesta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

XXL, ärtymyksen nostattaja

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta