Lomalla

Hellepäivänä.

Lomalla viimein. Kesä ei ihan mennyt niin kuin alkujaan suunnittelin, ja töitä tuli paiskittua enemmän tai vähemmän heinäkuun lopulle saakka. Syy on kokonaan omani: lupauduin ylimääräisiin töihin, ja siksi todellinen loma siirtyi ja siirtyi. Ekstrahommat eivät onneksi olleet täysipäiväisiä vaan pystyin pitämään vapaata siellä, täällä – kaltaiselleni murehtijalle "tippavapaat" eivät tosin ole optimaalisin vaihtoehto, sillä olen huono sysäämään työasiat kokonaan pois mielestäni, ja siten henkisesti tulee oltua töissä helposti myös silloin, kun fyysisesti on muualla.

Kesän satoa.

Jo ennen lomaa tajusin, että olen liian väsynyt. Ikävät ajatukset valtasivat mielen, tilanteita ja tapahtumia tuli tulkittua liian yksioikoisesti, jo aamulla väsytti. Helle vei voimia (vaikka ihanaa olikin saada todellinen kesä myös tänne Pohjolaan) ja yöllä liian kuuma koti teki unista katkonaisia. Olan taakse katsottuani ymmärsin, että takana oli pitkä ajanjakso, jossa oli monta kuormittavaa tekijää: paljon töitä, työmatkoja, muutto uuteen kotiin, pidentynyt työmatka, uusi työpaikka...

Mennyttä katsellessani ymmärsin, että ei ole ihme, jos väsyttää. Vaikka heinäkuun liikuntalukemat jäivät vähän kaivelemaan, taisi olla kuitenkin tärkeää ymmärtää hellittää ja antaa itselle lupa levätä. Luulen, että tässä kohtaa oli tärkeämpää huilata kuin tavoitella sadan kilometrin juoksukilometritolppaa heinäkuulle. Ensin stressasin siitä, että pitäisi vielä juosta kaksikymmentä kilometriä tavoitteen saavuttamiseksi. Sitten päätin olla viikon juoksematta, ja heti tuli parempi olo.

Uskon, että nyt, kun olen antanut itselleni luvan olla väsynyt, voin paremmin kuin vielä kaksi viikkoa sitten, kun keskityin soimaamaan itseäni laiskuudesta. Ehkä joskus on viisaampaa olla rehellisesti väsynyt kuin yrittää pinnistellä väkisin niin kauan, että uupumus iskee toden teolla. Se taisi olla jo aika lähellä.

Eräs meistä osaa huilata ja ottaa rennosti.

Lomalla en ole kaivannut kaukomaille, en edes juuri kotoa pois. Varmaan väsymykseni tilasta kertoo jotain sekin, että on tuntunut hyvältä vain olla kotona ilman suurempia suunnitelmia. Päivät ovat täyttyneet kuopuksen ja koiran kanssa puuhastelusta, kesäisestä ruuanlaitosta, herkuttelusta ja yhdessäolosta. Nyt on hyvä näin.

Eikä loma onneksi ole vielä ohitse. Juoksujalkaa on alkanut kutkutella siihen malliin, että luulen lomaan kuuluvan vielä lenkkipolkuja ja muutenkin liikuntaa. Suuria suunnitelmia en tosin tee senkään suhteen vaan katson, miltä tuntuu näinä viimeisinä päivinä, kun ei ole tiukkoja aikatauluja tai täytettäviä velvollisuuksia. Nautin hetkistä, joita tulen myöhemmin kaipaamaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta

XXL, ärtymyksen nostattaja