Nähtävyyskierros juosten

Vanha, kunnostettu kääntösilta.

Takaraivossa on kolkutellut Juoksuhaasteen kohta 36, tee nähtävyyskierros juosten. Minulla oli jo aika valmis suunnitelma sen toteuttamiseksi Jyväskylässä, mutta kun menin asiointimatkalle Viitasaarelle, joka on lapsuuteni ja nuoruuteni kotikaupunki, päätinkin tutustua nähtävyyksiin siellä. Samalla tulin tehneeksi pienen aikamatkan vuosien taakse ja toisaalta havainnoin, miten maisemat ovat vuosien varrella muuttuneet.

Lähdin liikkeelle Viitasaaren ABC-asemalta, joka lienee monelle ohikulkijalle kaupungin tutuin kiintopiste. Komealla paikalla asema Keiteleen rannalla onkin. Nelostien alitse suuntasin hieman etelään vanhan rautakaupan liepeille ja sieltä kiepautin keskustan suuntaan terveyskeskuksen ja kirkon luokse vievän risteyksen ohitse. Sekä kirkko että terveyskeskus ovat saaressa, josta pääsee keskustaan joko autotietä tai kevyelle liikenteelle pyhitettyä siltaa. Vanha kääntösilta on kauniisti entisöity asuun, joka on ajalta ennen minun lapsuuttani. Varsinkin talvi-iltoina valaistu silta on todella kaunis – toki myös kesällä.

Kääntösillalla rakkauden lukkoja.

Viitasaari tunnetaan ehkä nykypäivänä parhaiten kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen kotipitäjänä, mutta kyllä pienestä pohjoisen Keski-Suomen kaupungista on muitakin merkkihenkilöitä maailmalle lähtenyt. Porthanin puisto keskustan tuntumassa on saanut nimensä tietenkin Suomen historian isältä, Henrik Gabriel Porthanilta, joka teki mittavan uran Turussa. Porthanin patsaan juurella muistan moneen kertaan seisoneeni, ja tutulla paikallaan Henrik Gabriel suopeasti maailmaa katselee edelleen. Seurakseen patsas on saanut uudemman veistoksen, ammattiyhdistysjohtaja Niilo Hämäläisen muistomerkin.

Porthanin patsas.

Vanha leikkipuisto on Rantatieltä purettu, mutta nyt lapset pääsevät leikkimään Porthanin puistossa uudessa leikkipuistossa. Uskallan väittää, että uudelta leikkialueelta avautuvat eräät Suomen komeimmista näkymistä: lapset voivat liukumäen päältä ihastella kaunista Keitele-järveä, jos vain touhuiltaan ehtivät.

Niilo Hämäläisen muistomerkki Avainkysymys. Oikealla häämöttää Porthanin patsas.

Kaupungin keskusta on keskellä Keitelettä, joten järvimaisemista pitävälle siellä on paljon ihasteltavaa. Ilahduttavaa on se, että viime vuosina luonto on alkanut korostua myös kaupunkisuunnittelussa: kun kohtuullisen kolho liikerakennus on purettu torin ja järven välistä, näkee torilta nyt sekä Keitele-järvelle että mäellä komeasti seisovalle kirkolle. Torinrannassa on hieno kiviveistos, jossa toistuvat Viitasaari-laulun sanat, jotka on luonut Martti Korpilahti.

Torinrannan katselukivi.

Keskustasta jatkoin matkaani hieman sivummalle. Vanhojen ja uudempien omakotitalojen jäädessä sivulle ohitin myös legendaarisen Pihkuri-hotelli-ravintolan, jossa on vuosien saatossa nähty monenlaisia bändejä – ja pikkukaupungin tapaan toki myös ihmissuhteiden syttymisiä ja sammumisia, tappeluja ja riemukkaita illanviettoja.

Pihkurin lähettyviltä löytyy kappeli, jonka muistan lapsuudestani erityisesti siitä, että joulun aikaan kävimme viemässä kynttilöitä isäni sukulaisten haudalle. Kynttilöiden vieminen oli isälleni tärkeä tapa, ja sitä perinnettä olen minäkin aikuistuttuani vaalinut.

Kappeli.

Kappelilta jatkoin matkaani Lummeniemeen, joka on hyvin monelle viitasaarelaiselle tuttu seurakunnan leirikeskus. Järven rannalla olevan alttarin äärellä ovat lukuisat viitasaarelaiset, nykyiset ja entiset nuoret, viettäneet rippikouluun kuuluvia hartaushetkiä. Leirikeskuksen läheltä löytyy pieni laskettelurinne, Savivuori, ja myös kaupungin pururadat ovat lähettyvillä.

Lummeniemessä.

Lummeniemestä kiepautin pienen lenkin vielä uuden koulukeskuksen ja päiväkodin suunnalle. Parin lisäkiekon ja paluumatkan myötä sain lenkille toivomani verran mittaa: nähtävyyskierrokselleni tuli matkaa yhteensä 12,34 kilometriä. Aikaa kului reilut puolitoista tuntia mutta tuntuu, kuin olisin retkelläni viipynyt kauemminkin, niin paljon muistoja ja mietteitä ehti päässä lenkin aikana pyöriä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta

XXL, ärtymyksen nostattaja