Miten meni liikuntavuosi 2018?
Kun vuosiluku 2018 vaihtui lukuun 2019, oli taas hyvä hetki pysähtyä hieman kurkistamaan menneeseen. Mitä tapahtuikaan vuonna 2018?

Päällimmäisenä mieleen nousi kiitollisuuden tunne. Sain kokea vuoden aikana paljon hyviä asioita. Uuden työpaikan myötä olen oppinut ja kokenut paljon uutta, ja erityisen lämmöllä ajattelen niitä monia uusia ihmisiä, jotka olen elämääni saanut, työpaikan kautta ja muutenkin.

Elän tietyllä tapaa ruuhkavuosia mutta koen, että juuri tämä aika on hyvin antoisaa. Vanhemmat lapset alkavat olla aikuisuuden porteilla, kuopus on täynnä elämäniloa ja luottamusta siten kuin viisivuotias vain voi olla. Elämä on ihanaa, uskallan sanoa.

Syksyinen auringonnousu.

No mitä sitten jäi mieleen liikuntavuodesta 2018? Paljon hyvää. Kympillä en ennätyksiini päässyt mutta silti muistelen vuoden aikana juoksemiani kahta kymmenen kilometrin kisaa lämmöllä.

Yksi liikuntavuoden kohokohta oli epäilemättä puolimaraton Yhdysvalloissa. Siellä pääsin ennätystulokseeni osin suotuisien olosuhteiden ansiosta mutta luulenpa, että ennätys olisi parantunut joka tapauksessa hieman. Lisää Amerikan puolikkaasta täällä. Vuoden toisen puolikkaan juoksin keväällä Helsingissä, siitä lisää täällä. Silloin lämpö yllätti juoksijan eikä lopputulos oikein tyydyttänyt, mutta tapahtuma oli joka tapauksessa jälleen kiva.

Osallistuin vuoden aikana yhteensä neljään juoksutapahtumaan, mikä on minulle varsin hyvä määrä. Tapahtumat tuovat mukavasti ryhtiä harjoitteluun mutta kyllä harrastukseni ydin on ilman muuta arkisessa juoksemisessa.

Loppuvuoden hienoihin elämyksiin lukeutuu Cooperin testi, jonka sain vihdoin juostua Juoksuhaasteen pakottamana. Tulos 2500 metriä oli enemmän kuin tavoittelin, joten olen erittäin iloinen. Lisää juoksusta täällä.

Yhdysvalloissa.

Juoksuhaaste 2018 jäi valitettavasti kohdallani yhtä kohtaa vajaaksi. Haastetta oli kuitenkin hauskaa toteuttaa, ehkä sain sen myötä hieman monipuolistettuakin juoksemistani – ainakin hetkittäin. Omat merkintäni löytyvät täältä.

Vuoden 2018 tilastot näyttävät Polarin mukaan tältä:
  • 510 harjoitusta
  • harjoitteluun käytetty aikaa 269 tuntia
  • kilometrejä yhteensä 1863,68
  • eniten treeniä kertyi marraskuussa (33:34), vähiten heinäkuussa (13:32)
Juoksukilometrejä kertyi vuoden aikana yhteensä 1300,18 – uudenvuodenaattona kävin vielä parin kilometrin pyrähdyksellä ihan vain siksi, että pääsin seuraavalle sataluvulle. Loput kilometrit kertyvät pyöräilystä, kävelemisestä, uinnista ja melonnasta. Viimeksi mainittu olikin minulle uusi aluevaltaus, ja lisäksi kävin treenaamassa uintitekniikkaa uimakoulussa loppuvuodesta.

Tänäkin vuonna oheisharjoittelu jäi turhan vähäiseksi. Syksyllä sain hommaan vähän enemmän pontta, kun osallistuin ohjatuille circuit- ja flow jooga -tunneille. Kun tunnit loppuivat, loppui aika tehokkaasti treenaaminenkin.


Viime tammikuussa asettamani tavoitteet toteutuivat osin: kympillä en päässyt alle 55 minuutin aikaan mutta puolikkaalla alittui 2:05. Kokonaiskilometritavoitteeksi asetin 1200 kilometriä, ja se ylittyi sadalla kilometrillä. Lihaskunnon ja -huollon merkityksen olen noteerannut myös vuosi sitten, mutta sanottavasti en voi sanoa tapojani parantaneeni.

Joka tapauksessa vuosi 2018 oli mainio liikuntavuosi. Aina ei kulkenut, mutta kenelläpä kulkisi. Päällimmäisenä mielessä on kuitenkin ilo siitä, miten paljon ja miten erilaisissa paikoissa olen saanut liikkua. Liikunta on tuonut riemua, hyvää oloa ja onnistumisen tunteita, ja samoja asioita toivon alkaneelta vuodelta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta

XXL, ärtymyksen nostattaja