Karo Hämäläinen: Miksi juoksen

"Reitti, jota on juossut kymmenet tai sadat kerrat, ei ole vain reitti vaan osa henkilöhistoriaa. Sen juokseminen uudelleen vuosia myöhemmin on muistojen, ei kilometrien juoksemista.
Vanhoille jäljilleen palaavalla juoksijalla on nostalgisoiva katse. Hän katsoo paitsi maisemaa myös itseensä. Molemmat hän näkee välimatkan päästä."
Karo Hämäläinen: Miksi juoksen
Otava 2019
208 sivua

Karo Hämäläinen on kirjailija, toimittaja ja kirjallisuusarvostelija. Lisäksi hän on juoksija. Ensin mainittu titteli kietoutuu yhteen jälkimmäisen kanssa, kun lukija tarttuu Hämäläisen uutuuskirjaan Miksi juoksen (Otava 2019). Kirjan nimen kysymykseen Hämäläinen vastaa moninaisesti ja monisanaisesti vieden lukijan mukanaan juoksijan ajatuksiin. Juoksua harrastava ei oikein voi olla pohtimatta itse, miksi juoksee. Ehkä juoksua harrastamaton saattaa päätyä pohtimaan, miksi ei juokse.

Kirjassa kurkistetaan Karo Hämäläisen elämään, mutta minkäänlaisesta tirkistelystä ei ole kysymys. Pääpaino on juoksussa, vaikkakin välillä sivutaan myös arkista elämää, kuten Arvopaperi-lehden toimituspäällikköpestiä ja parisuhteen päättymistä. Juoksu on kuitenkin ykkösasia, ja niin pitääkin olla. Se, joka haluaa lukea juoksemisesta, saa haluamaansa Miksi juoksen -kirjan äärellä.
Tämä kirja ei ole selviytymistarina eikä suuri kertomus. Tämä on kirja juoksijalta juoksijalle.
Teoksen alussa saadaan tietää, kuinka juoksija Karo Hämäläinen syntyy. Siihen liittyvät niin kolmen raidan kengät, työmatkan tarve kuin myös aikanaan ajatus ensimmäisestä maratonista. Ensimmäinen maraton kasvattaa janoa juosta lisää ja saavuttaa juoksemalla enemmän, ja koulun "pojat jotka eivät pärjää liikunnassa" -kaksikon toisesta jäsenestä muotoutuu vähitellen maratoonari, jonka ennätys kirjataan alle kolmen tunnin lukemiin.

Kun maraton ja puolimaraton eivät enää tarjoa uusia tavoitteita, on siirtymä selvä: Karo Hämäläinen lähtee juoksemaan ultramatkoja. Kertomukset ultramatkojen taivaltamisista ovat kenties kirjan parasta antia – vai onko sitä sittenkin pohdinta siitä, miksi kirjailija juoksee? Joka tapauksessa Hämäläinen muotoilee ajatuksiaan hengästyttävän hienosti sanoiksi ja lauseiksi.
Kun käsitykseni juoksusta ja itsestäni juoksijana muuttuu, muuttuu käsitykseni siitä, millainen olen.
Miksi juoksen on juoksusta kiinnostuneelle aarrearkku, johon kannattaa kurkistaa. Se saattaa herättää vastustamattoman halun kaivaa lenkkarit esille ja painella ulos lenkille. Se saattaa myös herättää levottomia ajatuksia polkujuoksukilpailuihin osallistumisesta. Takuuvarmasti Miksi juoksen tarjoaa antoisia lukuhetkiä juoksemisesta kiinnostuneelle. Suosittelen lämpimästi.

Kiitos kustantajalle kirjasta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta

XXL, ärtymyksen nostattaja