Puolimaraton Vantaalla

Matkan varrelta. (Kuva: Kimmo Rönnberg)

Suuntasin lauantaina kohti Vantaata kovin epävarmoissa tunnelmissa. Pari lenkkiä edeltävällä viikolla olivat molemmat kaikkea muuta kuin rohkaisevia: syke huiteli korkealla pienissäkin vauhdeissa ja tuntui, että voimia ei vain ollut. Ehkä edellisviikon työmatka painoi ja muutenkin väsymystä oli ilmassa riittämiin.

Lauantaina lähdimme aamulla mieheni kanssa ajelemaan kohti Vantaata. Suuremmin ei jännittänyt, sillä erityisiä aikatavoitteita ei ollut (toki toivoin 2:15:n alitusta) ja päätin suhtautua juoksuun pitkänä lenkkinä ja ottaa rennosti.

Kiva yllätys oli se, että pääsimme hotellihuoneeseen jo yhden maissa. Vaihdoin vaatteet ja kävelimme kisa-alueelle pienessä sateessa. Kosteus tunkeutui lenkkareihin jo matkalla lähtöalueelle, ja kun mieheni tarjosi minulle paikkaa sateenvarjonsa alla, totesin, että kiitos ei - todennäköisesti kastun tänään joka tapauksessa.

Kisa-alueella numero "pyykkinarulta" rintaan ja sitten lähtöä odottelemaan. Kävely hotellilta kävi mukavasta lämmittelystä ja lähtöalueella tein vielä lämmittelyliikkeitä. Eikä aikaakaan, kun joukko lähti liikkeelle - tosin ilman lähtölaukausta. Pistooli ei toiminut mutta oli onnistunut säikäyttämään mieheni mojovalla pamauksella sitten, kun puolikkaan juoksijat olivat jo taipaleella.

Lähtöalueella.

Etukäteen ajattelin, että pyrin juoksemaan alussa keskivauhdilla 6:23, jolla pääsisi 2:15-loppuaikaan. Ajattelin myös, että jos hyvältä tuntuu, voisin juosta vauhdilla 6:10.

No, saahan sitä suunnitella. Ensimmäinen kilometri taittui alkuruuhkasta huolimatta keskivauhdilla 6:02, toinen 5:58 ja kolmas 5:59. Juoksu kuitenkin tuntui hyvältä, joten annoin mennä - varoin kuitenkin, etten päässyt hengästymään liikaa.

5.2 kilometrin väliaika oli 32:15. Edelleen meno tuntui hyvältä, kilometrivauhdit olivat kuuden minuutin molemmilla puolilla eikä hengästyttänyt liikaa. Puolimatkassa olin ajassa 1:03:51 - sitä en tosin juostessani tiennyt, oletin aikaa kuluneen hieman enemmän.

Kahdentoista kilometrin kieppeillä tuntui ensimmäistä kertaa uupumusta, mutta syy taisi lopulta olla matkan sijaan liian kova vauhti: päivän nopein kilometri kellottui tuossa kohtaa aikaan 5:40. Kun huomasin hieman hidastaa, tuntui taas hyvältä vain mennä, kuunnella musiikkia ja seurailla muita juoksijoita. 15.75 kilometrin väliaikapisteellä aikaa oli kulunut 1:34:55.Toinen väsymyksen hetki tuli jossain seitsemäntoista kilometrin kohdalla. Muistutin itseäni, että enää neljä kilometriä, eihän se ole juuri mitään! Sain taas voimaa kummallisesti jostain ja jatkoin. Olin varma, että maalissa tuhraan itkua, niin onnellinen ja voimakas olo tuli, kun tajusin, että maali on saavutettavissa, itse asiassa jo hyvin lähellä.

Kahdeskymmenes kilometri oli päivän hitain, 6:12, mutta loppuun onnistuin ottamaan vielä jonkinlaisen loppukirin. Maaliin saavuin ajassa 2:07:18, nettoaika oli 2:06:45. Toinen puolikas oli siis hieman ensimmäistä nopeampi, joten onnistuin vauhdinsäätelyssä varsin hyvin.

Oma kello näytti matkaksi 21.32 kilometriä ja keskivauhdiksi 5:58. Virallisen loppuajan mukaan keskivauhtini oli 6:01.

Maalissa kahvia ja pullaa!

Olen todella tyytyväinen juoksuuni. Erityisen onnellinen olen siitä, miten hyvältä juoksu tuntui koko ajan: juomapisteillä kävelin, jotta sain hörpättyä vettä tai urheilujuomaa, mutta muutoin koko matka taittui juosten ja hyvävoimaisena. Fiilis oli totaalisen erilainen kuin keväällä Helsingissä, ja sain uskoa siihen, että minäkin pystyn juoksemaan puolikkaan, vieläpä ihan kelpo vauhdilla.

Vantaan reitti oli tasainen, kuten moni on todennut. Tosin toisella kierroksella tuntui, että ylämäkiä oli tuotu reitille lisää! Mitään huikeita maisemia reitti ei tarjoile mutta kivasti vaihtelevuutta kylläkin.

Vantaalaista väriloistoa.

Juoksutapahtumat ovat minulle tämän harrastuksen suola. Taas sain hurjasti lisää energiaa juoksuharrastuksen jatkamiseen ja ennen kaikkea sain uskoa omaan tekemiseen: minä, joka reilut kaksi vuotta sitten epäilin, kykenenkö juoksemaan kympin, olen nyt juossut puolimaratonin. Tästä on niin hyvä jatkaa kohti juoksuvuotta 2018, johon sisältyy ainakin yksi puolikas. Muut suunnitelmat ovat vielä avoinna.

Kommentit

 1. Onnittelut hienosta suorituksestasi! Oikein onnistunut juoksu, kun olet pystynyt vielä toisella kierroksella lisäämään tahtia. Mahtavaa että pääset hyvillä fiiliksillä suunnittelemaan ensi vuoden juoksuhaasteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Janna! Erityisen iloinen olen juuri siitä, että fiilis on niin hyvä. :)

   Poista
 2. Vau, hieno suoritus! Onnea! :)

  VastaaPoista
 3. Onnea hienosta ennätyksestä! :)

  VastaaPoista
 4. Onneksi olkoon, hieno juoksu ja kiva raportti!

  VastaaPoista
 5. Jee, onnea onnistuneesta juoksusta! Se on aina hienoa, kun tavoitteet täyttyy ja onnistuu yli odotusten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne! Kyllä omien odotusten ylittäminen on palkitsevaa!

   Poista
 6. Loistoveto, onnea! Hyvä että maltoit hiukan hidastaa niin ei tullut katkeamista :) Hauska tuo että 17 kilsan kohdalla muistuttelit että vain 4 jäljellä. Pirkan hölkässä tein vähän samaa, lopussa kun oli x verran matkaa niin laskin että se on Tampereella paikasta a paikkaan b, kyllä mä nyt sen verran jaksan mennä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Henna! Vantaan puolikas antoi luottamusta siihen, että osaan arvioida voimiani, ja se tuntuu tosi hyvältä. Vaikka sitten pitikin loppupuolella itseä tsempata - on aina hauskaa miettiä, miten kukin itselleen perustelee, että lopun jaksaa vielä. :)

   Poista
 7. Hieno juoksu!! Isot onnittelut! :) Mullahan oli tuo Vantaa myös hetken aikaa kalenterissa, ehkäpä pääsen vielä jonain vuonna sinne. Ilmeisesti sopivan keskikokoinen tapahtuma, sää ei ainakaan liian lämmin ja tasainen baana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Raita! Vantaa on tosiaan kaikkea, mitä mainitset. Ainakin tänä vuonna sää oli varsin mainio juoksemista ajatellen.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar M400, kokemuksia

XXL, ärtymyksen nostattaja

Kokemuksia Polar Loop -aktiivisuusrannekkeesta